- Duaal
- Associate degree
- 2 jaar
- Augustus
- De Kookfabriek, Amsterdam
Over de opleiding
Met de Associate degree opleiding Culinary Professional ontwikkel je jezelf naar een hoger niveau op het gebied van koken. Ondernemen en het ontwikkelen van nieuwe technieken zijn belangrijke aandachtsgebieden in de opleiding. HBO Academy en MBO College Centrum realiseren samen deze unieke opleiding.
Het gaat om een duale opleiding. Werken & leren zijn nauw verbonden met elkaar. Je werkt in een leerbedrijf waar gespecialiseerd gekookt wordt. Je kookt op niveau en verwerft tegelijkertijd (toegepast wetenschappelijke) inzichten op het gebied van voedseltechnologie. Deze kennis heb je nodig voor innovatie. Op school en in het bedrijf verwerf je vaardigheden voor succesvol ondernemerschap.
De opleiding is, net als de voorgaande opleidingsniveaus kok/keuken, gericht op vakmanschap: het koksambacht staat centraal in de opleiding. Daarnaast is ruime aandacht voor voedseltechnologie, innovatie en ondernemerschap.
Een afgestudeerde Culinary Professional staat met zijn voeten in de praktijk, behoudt het overzicht, verbindt mensen en middelen en koppelt daarmee denken aan doen.
De Ad opleiding Culinary Professional is NVAO geaccrediteerd.
Voor wie bedoeld
De opleiding Culinary Professional is een praktijkgerichte hbo Associate degree vakopleiding. De Culinary Professional biedt getalenteerde gespecialiseerd koks, leidinggevenden keuken en huidige studenten koksopleiding niveau 4 de mogelijkheid een hogere kwalificatie (hbo Associate degree) te verwerven in het koksambacht.
Je voldoet aan de eisen om toegelaten te worden tot hbo onderwijs én je hebt een afgeronde mbo-4 koksopleiding.
FLEX-opleiding
Heb je een andere opleiding en wil je graag in aanmerking komen voor een plaats in de opleiding? Dan is kun je de FLEX-opleiding volgen. Op de website van het ROC van Amsterdam kun je meer informatie vinden over deze opleiding tot leidinggeven keuken.
21+ toets
Beschik je niet over één van deze diploma’s en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan de 21+ toelatingstoets. Bij een positief resultaat volgt de inschrijving en vervolgens start het toelatingsproces. Meer informatie over de 21+ toets is hier te vinden.
Neem contact op met Diedrik Ringenier, dringenier@hbo-academy.nl, coördinator van de opleiding om de mogelijkheden te bespreken.
Vorm opleiding
Culinary Professional is een duale Associate degree (Ad) opleiding van twee jaar. Werken & leren zijn nauw verbonden met elkaar. Je brengt gemiddeld één dag in de week op school door. En de andere dagen ben je werkzaam in de praktijk. De schooldagen zijn ingericht als masterclasses waar je specifieke kennis en vaardigheden opdoet, vaak in een lab-achtige omgeving, waar ook geëxperimenteerd kan worden. Op het bedrijf werk je vervolgens aan opdrachten die in verband staan met de masterclasses.
Onderwijsarbeidsovereenkomst
In een duale opleiding zijn werk en studeren nauw met elkaar verbonden. In de zogeheten onderwijsarbeidsovereenkomst worden de afspraken omtrent de te realiseren leerdoelen en de uit te voeren werkzaamheden als onderdeel van de opleiding tussen student, werkgever en hogeschool vastgelegd. Deze overeenkomst wordt door de drie partijen ondertekend.
De opleiding is een samenwerking van MBO College Centrum en HBO Academy.
Wat anderen zeggen
“In deze opleiding maak ik een grote stap vooruit; ik word hier een meer ervaren horecaprofessional. Fermenteren, moleculaire gastronomie, veganistisch koken en ‘kop tot staart’ koken… Al deze nieuwe ontwikkelingen komen in de opleiding ruimschoots aan bod. Interessant, want deze nieuwe kennis breng ik gelijk in de praktijk.” Guus Berkhout. Tweedejaarsstudent Ad Culinary Professional.
Benieuwd wat Guus nog meer te vertellen heeft over de opleiding? Lees het hier.
Wat ga je leren?
Je leert in twee jaar tijd hoe je commercieel kansrijke en haalbare onderscheidende culinaire concepten realiseert. Uiteraard op een ecologisch, sociaal én economisch verantwoorde manier. Dat betekent dat je tijdens de opleiding:
- vernieuwende complexe culinaire concepten leert bedenken, (mede) ontwikkelen en testen;
- culinaire concepten leert uitwerken in rendabele business concepten waarmee waarde wordt gecreëerd;
- leiding leert geven aan de uitvoering van culinaire concepten;
- als expert/kok leert werken met nieuwe voedingsmiddelen, ingrediënten, technieken en methoden, om vernieuwende culinaire concepten uit te voeren;
- leert jezelf als culinary professional aan te sturen en doorlopend verder te ontwikkelen.
Hoe is de opleiding opgebouwd?
De opleiding Culinary Professional opleiding bestaat uit vier semesters van ieder 20 weken (samen twee jaar). De opleiding is opgebouwd uit vier hoofdpijlers:
- Vernieuwend koken
Koken met nieuwe ingrediënten, technieken, apparatuur en voedingsmiddelen - Culinair ontwikkelen en innoveren
Voedingsmiddelentechnologie
Conceptontwikkeling (o.a. design thinking)
F&B productontwikkeling - Culinair ondernemen
Business modellen en verdienmodellen
Marktonderzoek
Leiding geven - Persoonlijke Professionele Ontwikkeling
Personal branding
Feedback geven en ontvangen
Projectmatig werken
Reflecteren
Studiebelasting
Naast de lessen ben je tussen de 5 en 10 uur per week ’s avonds bezig met zelfstudie: lesstof doornemen, samenvattingen maken en opdrachten maken. Ook krijg je geregeld opdrachten mee die je tijdens je werk kunt uitvoeren. Naast de verplichte lesstof schrijf je een persoonlijk ontwikkelplan met doelen die je wilt bereiken tijdens het opleidingstraject en bouw je een portfolio op met bewijzen van jouw ontwikkeling. Je krijgt werkplekbezoek, coachingsgesprekken en je presenteert regelmatig je eigen voortgang aan docenten en medestudenten. Een goede balans tussen studeren en werk ligt voor de meeste studenten op: 32 uur inzetbaar voor je werk, de rest voor studie.
Startdatum en lesdagen
Het nieuwe collegejaar voor het hoger beroepsonderwijs begint in de eerste week van september. We maken een klein voorbehoud dat de lesdag van woensdag een andere dag kan worden. Dit is afhankelijk van beschikbaarheid opleidingslocatie.
De lessen vinden wekelijks plaats op woensdag (onder voorbehoud) tussen 9.00 en 21.00 uur. In de middag vinden de lessen plaats met de hele groep. Voor de lessen in de keuken delen we de groep op in twee kleinere groepen. Een groep heeft in de ochtend kookles in de keuken en een groep heeft in de avond kookles in de keuken.
Toelatingseisen
De opleiding Culinary Professional is een praktijkgerichte hbo Associate degree vakopleiding. De Culinary Professional biedt getalenteerde gespecialiseerd koks, leidinggevenden keuken en huidige studenten koksopleiding niveau 4 de mogelijkheid een hogere kwalificatie (hbo Associate degree) te verwerven in het koksambacht.
Je voldoet aan de eisen om toegelaten te worden tot hbo onderwijs én je hebt een afgeronde mbo-4 koksopleiding.
FLEX-opleiding
Heb je een andere opleiding en wil je graag in aanmerking komen voor een plaats in de opleiding? Dan is kun je de FLEX-opleiding volgen. Op de website van het ROC van Amsterdam kun je meer informatie vinden over deze opleiding tot leidinggeven keuken.
21+ toets
Beschik je niet over één van deze diploma’s en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan de 21+ toelatingstoets. Bij een positief resultaat volgt de inschrijving en vervolgens start het toelatingsproces. Meer informatie over de 21+ toets is hier te vinden.
Mogelijkheden bespreken? Neem contact op door het formulier onder 'meer weten' in te vullen. Diedrik Ringenier coördinator van de opleiding neemt contact met je op.
Prijzen
Het collegegeld 2025/2026 voor de opleiding bedraagt € 4.500. Houd rekening met een bedrag voor literatuur van ca. € 150 voor de gehele opleiding.
Jaarlijks passen we de tarieven aan op basis van prijsindexatie en kostenontwikkeling.
Betaling in één keer of in termijnen
Je hebt de keuze om de factuur in één keer te betalen of in vier termijnen. Je ontvangt, doorgaans voor de start van de opleiding, één factuur met daarop het totaalbedrag in 4 gelijke termijnen vermeld. Wil je in vier termijnen betalen, dan dien je per termijn het deelbedrag aan ons over de maken. Bij aanvang collegejaar dien je in ieder geval een termijn te betalen, of bij aanvang van collegejaar, het gehele bedrag in één keer.
Resultaat
De Ad Culinary Professional volgt drie grote kennis- en vaardighedenlijnen die de pilaren van de opleiding vormen:
- Koken
- Ontwikkelen, innoveren en voedseltechnologie
- Ondernemen
Diploma / certificering
Culinary Professional is een Associate degree opleiding, een tweejarige hbo-opleiding. Nadat je de opleiding met succes hebt afgerond, ontvang je het Associate degree diploma.
Beroepen
Na afloop van de opleiding kun je werken als gespecialiseerd kok of ondernemer met specifieke kennis van voedseltechnologie en kookinnovatie.
Verder leren
- Hogere Hotelschool
- Bachelor Voedseltechnologie
Open dagen
Samen met MBO college Centrum realiseren we deze associate degree opleiding Culinary Professional. Wil je meer weten over deze opleiding? Kom naar de open dag op de locatie van MBO College Centrum. Meld je hier aan.
Meer informatie?
Wil je meer weten over de mogelijkheden? Vul dan onderstaand formulier in.
Intakegesprek en proeve van koken
Wil je worden uitgenodigd voor een intakegesprek en/of proeve van koken?
Meld je dan aan voor de opleiding. Aanmelden kan via de oranje button 'aanmelden'. Als je aan de gestelde voorwaarden voldoet kunnen we na de intake je aanmelding omzetten in een inschrijving.