- Voltijd
- 2-jarige opleiding op hbo-niveau
- 2 jaar
- September
- College of MultiMedia, Amsterdam
Let op, deze opleiding betreft een niet-geaccrediteerde opleiding. Voor deze opleiding loopt een intensief accreditatieproces via De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) met als doel het realiseren van de graad Associate degree (Ad).
Over de opleiding
De opleiding Front-end Development maakt van jou een praktijkgerichte, innovatieve voorloper op het gebied van web applicatie- en multimedia development. Na het succesvol afronden van de opleiding komen onze studenten voornamelijk terecht in front-end development functies. Tijdens de opleiding wordt er ook aandacht besteed aan back-end technieken, zodat je je ook op dat gebied kan ontwikkelen na je opleiding.
Tijdens de opleiding leer je de technieken, maar ontwikkel je ook professionele vaardigheden zoals samenwerken, plannen, projectmanagement, methodisch handelen, communiceren en probleemoplossend denken en werken. De inhoud van de opleiding is in nauw overleg met organisaties uit de praktijk tot stand gekomen, waardoor je optimaal wordt voorbereid op een succesvolle carrière.
De opleiding Front-end Development is een 2-jarige opleiding. Deze is ontwikkeld door HBO Academy in samenwerking met College of MultiMedia (CMM). Hierbij is nauw samengewerkt met organisaties uit de praktijk, die developers in dienst hebben. Dat wat je gaat leren sluit dus perfect aan op de wensen en eisen van jouw toekomstige werkgever. De opleiding wordt verzorgd bij CMM, locatie Amsterdam. Dit is een kleinschalige vestiging met alle ruimte voor persoonlijk contact en veel aandacht voor jouw ontwikkeling. De opleiding stoomt jou in twee jaar helemaal klaar om aan de slag te gaan op het gebied van web development.
Aansluiting bij de praktijk
Tijdens de hele opleiding staan praktijkopdrachten centraal. Hiermee weet je zeker dat wat jij nu leert, nuttig is voor als je straks aan het werk gaat. In je praktijkopdrachten werk je samen met echte bedrijven en opdrachtgevers uit het werkveld. Ook de docenten zijn professionals uit het vakgebied. Garantie voor aansluiting bij de praktijk. Na afloop van de opleiding heb je niet alleen kennis opgedaan, maar ook al veel ervaring. Doordat je gewerkt hebt aan concrete opdrachten uit de praktijk is jouw CV al mooi gevuld. Je baankansen zijn dan ook meer dan goed.
Voor wie bedoeld
Je bent toelaatbaar aan de opleiding Front-end Development met een mbo 4 diploma of met een havo- of vwo-diploma. Het is belangrijk dat je affiniteit hebt met digital design en dat je zelf al de eerste stappen hebt gezet in programmeren en digitaal ontwerpen. Je hoeft natuurlijk nog geen professional te zijn, maar we willen wel zeker weten dat het vakgebied bij je past.
21+ toets
Beschik je niet over één van deze diploma’s en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan de 21+ toelatingstoets. Bij een positief resultaat volgt de inschrijving en vervolgens start het toelatingsproces. Meer informatie over de 21+ toets is hier te vinden.
Waarom deze opleiding?
De opleiding is het antwoord op de vraag naar web developers vanuit de markt. Door de steeds verder toenemende digitalisering van de maatschappij is de vraag groot en het aanbod goed opgeleide professionals klein. Diverse arbeidsmarktanalyses voorspellen dat dit tekort de komende jaren alleen maar zal toenemen. Vooral hoogopgeleide ICT’ers met specifieke kennis van programmeertalen, zijn moeilijk te vinden. In de vele openstaande vacatures wordt vaak gevraagd om een combinatie van digital design en front-end vaardigheden. En dat is precies wat je tijdens deze opleiding gaat leren! De opleiding biedt die uitdagende combinatie tussen design en techniek.
Persoonlijke aandacht
Door het kleinschalige karakter van de opleiding is er veel ruimte voor persoonlijk contact. Je hebt op school alle faciliteiten om in rust te werken aan jouw opdrachten. Daarbij kun je altijd terecht bij professionals uit de praktijk voor support. Al onze docenten hebben actuele kennis en ervaring van het vakgebied. Veel van onze docenten werken ook nog parttime in de beroepspraktijk.
Begeleiding
Jouw persoonlijke ontwikkeldoelen staan centraal in de opleiding. Bij de start van de opleiding doe je een test die aansluit bij de vaardigheden die je gaat leren. Deze test geldt als een nulmeting. In de loop van de opleiding heb je regelmatig workshops en individuele gesprekken waarin je feedback ontvangt. Drie keer per jaar heb je een begeleidingsgesprek met je studieloopbaancoach. Samen bekijken jullie jouw persoonlijke ontwikkeling en je studieresultaten. Als je ergens vast dreigt te lopen, gaat hij of zij het gesprek met je aan om te bekijken waar je extra begeleiding kunt gebruiken.
Wat anderen zeggen
Bij het ontwikkelen van de opleiding Front-end Development is uitgebreid samengewerkt met het werkveld. Professionals hebben meegedacht over de invulling van het programma en de eisen waaraan een student moet voldoen. Het is overduidelijk dat de markt staat te springen om professionals op dit gebied. Enkele quotes van potentiële werkgevers:
“Het is belangrijk dat de opleiding ook aandacht besteedt aan ‘soft skills’, zoals samenwerken in teams en constructief communiceren met collega’s. Het oude beeld van een programmeur die alleen werkt, is steeds minder van toepassing.”
“De onderwerpen op het gebied van design zijn zeer belangrijk als basis. De meeste vraag is naar front-end developers. Het ‘vertalen’ van design naar een werkende (interactieve) website is belangrijk. Het is goed dat ook back-end technieken in de opleiding worden behandeld. Toch zijn echt goede back-end developers vaak ervaren front- end developers, die zich hebben doorontwikkeld in de praktijk.”
“Wij hebben veel moeite om geschikte kandidaten voor openstaande vacatures te vinden. Op dit moment worden er nauwelijks goede opleidingen op dit gebied aangeboden. De baankansen zijn exceptioneel.”
Hoe is de opleiding opgebouwd?
De opleiding Front-end Development is een tweejarig voltijdopleiding en bestaat uit vier periodes per jaar. In totaal zijn er dus acht periodes/modules, waarvan de laatste de afstudeeropdracht betreft. Elke periode beslaat 15 EC. De totale studie omvat 120 EC.
De periodes zijn opgebouwd in complexiteit. Je begint bij de basis en leert gaandeweg steeds meer technieken. Elke periode sluit je af met een periodeopdracht. Tijdens de hele opleiding bouw je een portfolio op. De portfolio lever je samen met je afstudeeropdracht in.
Het studieprogramma
Het studieprogramma is zo ingericht dat jij in twee jaar klaargestoomd wordt om zelfstandig als developer aan het werk te gaan. Je leert alles over het ontwerpproces en web-technieken. Tijdens de opleiding zoek je al een opdrachtgever waar je de theorie direct kunt toepassen in de praktijk. Indien nodig helpen wij je hierbij. In de laatste module doe je een afstudeeropdracht. Hierbij maak je voor een echte opdrachtgever een werkende website waarbij je alle relevante fases van het proces doorloopt. De laatste stap van jouw studie is het presenteren en verdedigen van jouw afstudeeropdracht.
Periode 1: Conceptual Webdesign
In deze periode maak je een conceptboek voor een website die je gaat ontwikkelen. Hiermee leer je de vertaalslag te maken van de wensen van een klant naar een visualisatie in de vorm van een conceptboek. Onderdelen die in deze module terugkomen, zijn o.a.: Design workflow, UX, GUI en grafische software.
Na periode 1:
- Heb je kennis van Design en UX principes voor het web
- Kun je (foto)afbeeldingen genereren en retoucheren en omgaan met software zoals Photoshop en Figma
- Kun je effectief samenwerken en communiceren
Periode 2: Interactieve Prototypes
In periode twee ontwikkel je op basis van het conceptboek een functioneel prototype voor een “statische” website. De website heeft diverse pagina’s en is gebouwd voor een desktop resolutie. Je leert meer over HTML, CSS, code-editors en SEO.
Na periode 2:
- Heb je kennis van verschillende web-technieken en hun voor- en nadelen
- Kun je HTML CSS lezen en schrijven
- Kun je een design vertalen naar een (werkend) prototype
- Kun je omgaan met de meest gebruikte editor software
Periode 3: Responsive Webdesign
In deze periode maak je een responsive website: een website die zich aanpast aan het device waarmee je de website bezoekt. Hierbij ga je o.a. aan de slag met Wordpress en advanced CSS. Je leert over onderwerpen als SEO, audio en video, API, RWD-principes en technieken, geavanceerde CSS en HTML en Rich Media content.
Na periode 3:
- Heb je kennis van het begrip Rich Media en kun je deze toepassen op het web
- Kun je eenvoudige aanpassingen van video en audio maken
- Kun je geavanceerde CSS gebruiken voor animaties en responsieve webpagina's
- Kun je werken met software zoals Premiere Pro
Periode 4: Interactieve Storytelling & Animation
In de laatste periode van het eerste studiejaar maak je twee opdrachten: een webmagazine (groepsopdracht) en een interactieve banner (de periode-opdracht). De groepsopdracht wordt gebruik om elkaar van feedback te voorzien over ieders professionele vaardigheden. In deze module krijg je meer inhoudelijke kennis op het gebied van vector graphics met Illustrator, banner development met Animate en interactie en animatie met GSAP en HTML5. Workshops op het gebied van professionele vaardigheden gaan vooral over samenwerken, communiceren en presenteren.
Na periode 4:
- Heb je kennis van animatie en storytelling voor het web
- Kun je samenwerken aan een project (Webmagazine)
- Kun je een interactieve Banner maken
- Kun je omgaan met software zoals Adobe Animate en Illustrator
Periode 5: Web interactie
Periode vijf is inhoudelijk een pittige periode. Je leert alles over fundamenteel front-end JavaScript, programmeren en scripten, jQuery en andere bibliotheken. We behandelen ook het omgaan met data zoals cookies, web storage en JSON.
Na periode 5:
- Heb je kennis van programmeermethodieken en principes
- Heb je kennis van interactie voor op het web
- Kun je JavaScript (ES5, ES6) lezen en schrijven
- Kun je code schrijven volgens professionele standaarden en methoden
- Kun je JavaScript Libraries en plug-ins gebruiken
- Kun je code debuggen
Periode 6: Front-end Frameworks
in deze periode ga je jouw front-end kennis en vaardigheden verder professionaliseren. In deze module behandelen we onderwerpen als object georiënteerd programmeren en werken met geavanceerde JavaScript frameworks, zoals Angular en React. Aan het eind van deze periode kun je een web-project maken met het Angular framework en daarbij gebruik maken van externe data (JSON).
Na periode 6:
- Kun je omgaan met NodeJS en NPM of vergelijkbaar
- Kun je jouw develop omgeving inrichten met preprocessors en test servers
- Heb je kennis van OOP Principes
- Heb je kennis van de toepassingen van FrameWorks zoals Angular en React
- Kun je een Webproject met een FrameWork maken
- Kun je data van externe bronnen laden in je projecten (JSON)
Periode 7: Back-end Technology
Aan het eind van deze periode kun je op een agile manier kleine projecten doen, zoals het in de beroepspraktijk gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld binnen twee weken (een sprint) een inlogprocedure maken. In totaal doe je deze periode ongeveer acht opdrachten. Je krijgt ook introductielessen op het gebied van back-end, zoals eigen toolsets ontwikkelen, zelf lokale webservers opzetten, leren werken met version control en Git. Verder krijg je een introductie tot PHP/MySQL, database technologie, en de integratie van PHP, MySQL met de front-end.
Na periode 7:
- Kun je jouw eigen (test)webserver opzetten en configureren
- Ken je de back-end principes en talen
- Kan je PHP/MySQL lezen en schrijven (basis)
- Ken je de werking, integratie en uitvoer voor front-end toepassingen (PHP/MySQL, API, JSON)
- Kan je goed omgaan met version control systemen zoals GIT
Periode 8: Afstudeerfase
Tijdens deze periode werk je zelfstandig aan een opdracht voor een externe opdrachtgever. Deze opdracht bestaat uit het ontwikkelen en realiseren van een werkend webproject, waarbij je alle relevante fases van de WDLC-workflow doorloopt. Het afstudeerproject bestaat uit drie onderdelen: de afstudeeropdracht, een presentatie (met verdediging) en een portfolio.
Studiebelasting
In het eerste jaar krijg je drie dagen per week les. Je hebt les van 9 tot 5, met een uur lunchpauze. Op de dagen waarop je geen les hebt, heb je tijd om huiswerk te maken en projecten te doen. Dat doe je op school. Zo kun je samenwerken met andere studenten, maar ook vragen stellen aan de docenten. Zij zijn, ook als er geen lessen zijn, ingeroosterd om jou te helpen. In het tweede jaar heb je twee dagen per week les. Je gaat nu meer aan je opdrachten werken, vaak ook in samenwerking met je opdrachtgever.
Persoonlijke ontwikkeling
Tijdens de opleiding staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. Doordat de opleiding kleinschalig is, hebben we de tijd en ruimte om het onderwijs af te stemmen op jouw specifieke ambities en behoeften. In het begin van de opleiding geef jij zelf jouw ontwikkeldoelen aan. De docenten ondersteunen en coachen jou hierbij. Ook bij het zelfstandig werken aan opdrachten zijn er altijd docenten beschikbaar voor hulp of feedback. Bij het samenwerken in groepjes, wordt gebruik gemaakt van de diversiteit aan achtergrond van studenten. Zo kunnen studenten van elkaars kwaliteiten leren.
Kwaliteit
Voor HBO Academy en CMM is de kwaliteit van de opleiding van groot belang. Belangrijke bepalende factoren hierin zijn:
- De breedte en diepgang van de aangeleerde kennis, vaardigheden en technieken.
- De opbouw in inhoudelijke complexiteit van specifieke technieken naar volledig geïntegreerde websites
- De nadruk op het waarom van technieken, methoden en processen, zodat studenten zelf keuzes leren maken en deze kunnen verantwoorden.
- De onderzoeken die studenten moeten uitvoeren naar de wensen en eisen van de opdrachtgever, de toepasbaarheid en geschiktheid van programmeertalen, kleuren, ontwerpen, etc.
- Het vertalen van de prototypes naar werkende websites en daarbij optreden als adviseur/sparringpartner van de opdrachtgever.
De opleiding Front-end Development is een tweejarige voltijd opleiding. De opleiding is ontwikkeld door HBO Academy in samenwerking met College of Multimedia (CMM).
CMM is al sinds 1997 specialist in trainingen en opleidingen op het gebied van multimedia, ICT en digital marketing. Door nauwe contacten met het werkveld weten wij precies wat er speelt in de markt en waar er behoefte aan is. Deze opleiding is dan ook ontwikkeld op vraag van en in samenwerking met de markt. En daar profiteer jij van, want deze werkgevers staan te springen om professionals die exact passen in dit profiel. CMM is geregistreerd bij de NRTO en het CRKBO en is een professionele opleider voor Adobe en Apple software. Daarnaast is CMM een geautoriseerd trainingscentrum voor Avid, MAXON, Blackmagic Design en het Digital Marketing Institute.
Startdatum
De startdatum van de opleiding op maandag 2 september 2024. De lessen vinden plaats tussen 9:00 en 17:00 uur.
Lesplaats(en) en tijden
College of MultiMedia
Egelenburg 150
1081 GK Amsterdam
Voor de lessen ga je naar de locatie van College of MultiMedia in Amsterdam. Wij geloven in de kracht van klassikale opleidingen. Natuurlijk kun je online allerlei informatie opzoeken, maar er gaat niets boven samen leren. Bij elkaar, met alle faciliteiten en tijd en ruimte om vragen te stellen. Op onze locatie in Amsterdam beschikken we over moderne faciliteiten. Ook zijn er diverse ruimtes waar je buiten de les aan je opdrachten kunt werken.
Toelating
Je bent toelaatbaar aan de opleiding Front-end Development met een mbo 4 diploma, met een havo-diploma of een vwo-diploma. Bij de toelatingsprocedure hoort altijd een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek laat jij zien dat je over voldoende talent, vermogen en motivatie beschikt om de opleiding met succes af te kunnen ronden. Na het intakegesprek wordt vastgesteld of jouw aanmelding wordt omgezet naar een definitieve toekenning van een opleidingsplaats.
21+ toets
Beschik je niet over één van deze diploma’s en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan de 21+ toelatingstoets. Bij een positief resultaat volgt de inschrijving en vervolgens start het toelatingsproces. Meer informatie over de 21+ toets is hier te vinden.
Prijzen
Het collegegeld 2023/2024 voor de tweejarige opleiding Frond-end Development bedraagt € 12.500 per studiejaar. Houd daarnaast rekening met extra kosten voor boeken en licenties.
Jaarlijks passen we de tarieven aan op basis van prijsindexatie en kostenontwikkeling. Uiterlijk in de maand oktober communiceren we de nieuwe prijzen voor de opleiding voor volgend collegejaar.
Resultaat
Na het afronden van de opleiding Front-end Development heb je een schat aan actuele en uitgebreide kennis over digital design en programmeertechnieken. Je hebt volop vaardigheden op het gebied van o.a. Photoshop, UX/UI design, HTML en CSS. Je hebt kennis van zowel design als techniek en kunt ontwerpen vertalen naar een werkende web-oplossing.
Als developer werk je nauw samen met de gebruiker. Je kunt klantgericht werken, effectief communiceren en goed samenwerken. Je komt met creatieve voorbeelden of prototypes. Daarbij maak je gebruik van verschillende ontwerpmethoden en -principes. Je bedenkt, creëert en implementeert moderne websites voor verschillende typen organisaties. Die websites zijn effectief, georiënteerd op de gebruikers, veilig en dragen bij aan het realiseren van de organisatiedoelen. De nadruk ligt daarbij op responsief ontwerp en gebruikersvriendelijkheid (usability). Om te komen tot een goed functionerend ontwerp werk je volgens de Web Development Life Cycle (WDLC).
Diploma / certificering
Nadat je de opleiding met succes hebt afgerond ontvang je het instellingsdiploma Front-end Development van HBO Academy.
Let op, deze opleiding betreft een niet-geaccrediteerde opleiding. Voor deze opleiding loopt een intensief accreditatieproces via De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) met als doel het realiseren van de graad Associate degree (Ad).
Beroepen
Na de opleiding Front-end Development heb je volop carrièremogelijkheden. Welke kant jij op gaat, hangt af van je interesse, vaardigheden en ervaring. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:
- Front-end Developer
- Webdesigner
- Web Developer
- Full-stack developer
Wil je meer weten over de opleiding Front-end Development? Ben je benieuwd of de studie bij je past of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via onderstaand formulier. We adviseren je graag.