- Duaal
- Associate degree
- 2 jaar
- Februari
- HBO Academy, Dordrecht
- HBO Academy, Hilversum
Over de opleiding
De functioneel beheerder zorgt voor het specificeren van de IT-diensten van een bedrijf, het initiëren en aansturen van de realisatie van deze diensten én het beheer van bedrijfsbrede informatie. Hij/zij vertaalt de behoefte van de gebruiker naar IT diensten die de IT beheerder vervolgens levert. De functioneel beheerder bevindt zich op het snijvlak van gebruiker en ICT.
De werkzaamheden van een functioneel beheerder omvatten o.a. het bewaken van de kwaliteit van de stamgegevens, het inventariseren van de wensen van de gebruikers, het bewaken van de afgesproken specificaties en het beschikbaar houden van de functionaliteit van de applicatie. Een functioneel beheerder is vaak het vak ingerold omdat deze de meeste ervaring had met het werken met een bepaalde applicatie. Met deze opleiding kan de specifieke kennis vergaard worden die nodig is om de mogelijkheden van de ICT te gebruiken om te voorzien in de behoefte van de gebruiker.
- De Associate degree opleding ICT Functioneel Beheer is een duale opleiding. Dit betekent dat je als student gedurende de schoolweken één dag per week naar school gaat en de andere dagen leert tijdens je werk.
- Een Ad (Associate Degree) is een volwaardige HBO opleiding. De nominale studieduur is twee jaar.
- De opleiding is bedoeld voor functioneel beheerders die al enige tijd werkzaam zijn in dit vak en die verdieping zoeken in hun werk.
- Vanuit het werkveld blijkt dat de behoefte aan een opleiding functioneel beheer groot is.
Studieprogramma
Tijdens de opleiding werk je veel samen met studenten van de opleidingen ICT Software development en ICT Service management. Op deze manier leer je elkaars wereld kennen en kan je van elkaar leren. Vakinhoudelijke modules zijn o.a. requirements, ontwerpen, testen, projectmanagement, de ICT organisatie en cybersecurity.
Gedurende de opleiding leer je over de ICT-organisatie, het schrijven van (eenvoudige) queries en ontwikkel je basiskennis van databases. Je leert ethisch en professioneel handelen in de ICT-context, hoe je ICT-projecten draait en de basisbegrippen van proces management. Daarnaast ga je ook aan de slag met je persoonlijke vaardigheden. Ervaren docenten helpen je een ontwikkelplan op te stellen waar je gedurende de opleiding aan werkt. Je leert hoe je effectief kan communiceren, samenwerken, presenteren, rapporteren, onderzoeken, reflecteren en leren.
Onderdeel van de opleiding is tevens dat je meerdere certificaten van externe partijen behaalt. Afhankelijk van je opleiding, je interesse en je werkzaamheden kies je, in overleg met de docenten, welke certificaten jij wilt doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan BISL Foundation, Microsoft MS900, ICT Security fundamentals en ITIL foundation.
Studiebelasting
Omdat dit een duale opleiding is, krijg je de helft van je studiepunten door te leren op je werkplek. Bij een duale opleiding gaan we er nl. van uit dat je het meeste leert door gewoon je werk te doen. Daarnaast neem je mee wat je ziet en meemaakt op het werk. Gedurende schoolweken volg je iedere donderdag les van 15.00 tot 21.00 uur. Tevens ben je nog ongeveer 10 uur per week bezig met zelfstudie. Hieronder valt ook de tijd die je nodig hebt voor het behalen van de externe certificaten.
Startdatum en lesdagen
Donderdag 6 februari 2025 is de eerste lesdag. De lessen vinden wekelijks plaats in Dordrecht. Je gaat een middag en avond in de week naar school. De lestijden zijn van 15:00 - 21:00 uur.
We bieden deze opleiding ook aan op onze locatie in Hilversum. De exacte lesdag en lestijd op deze locatie wordt nog bepaald.
Toelatingseisen
MBO4, overgangsbewijs naar HAVO4/VWO4 of 21+toets. Daarnaast moet de student beschikken over een relevante werkplek.
Prijzen
Het collegegeld 2025/2026 voor de opleiding bedraagt € 5.615. Houd rekening met een gemiddeld bedrag aan leermiddelen van ca € 520 per jaar.
Jaarlijks passen we de tarieven aan op basis van prijsindexatie en kostenontwikkeling.
Ook als je particulier onderwijs volgt kun je recht hebben op studiefinanciering. Kijk voor de mogelijkheden op DUO - studiefinanciering. Heb je geen recht op studiefinanciering, dan kom je wellicht in aanmerking voor het levenlanglerenkrediet van de overheid.
Subsidies
Studenten op een duale opleiding hebben mogelijk recht op studiefinanciering of levenlanglerenkrediet. De werkgever heeft recht op subsidie voor een levenlanglerenkrediet en mogelijk ook op de subsidieregeling Praktijkleren.
Diploma/certificering
Na het positief afronden van de modules van de opleiding ontvang je het diploma Ad ICT Engineer – Functioneel beheer.
Eventuele vervolgstudie
Met het diploma Ad ICT Engineer Functioneel beheer kan je doorstromen naar de HBO Bachelor Informatica specialisatie functioneel beheer, de HBO Bachelor Business IT & Management specialisatie Functioneel beheer of de HBO Bachelor Bedrijfskundige Informatica.