- Voltijd
- Associate degree
- 2 jaar
- De Hallen Amsterdam, Amsterdam
Over de opleiding
Met de opleiding Tailor Professional ontwikkel je jezelf op het gebied van het coupeursvakmanschap.
Het op ambachtelijke principes gebaseerd zelfstandig kunnen vervaardigen van het eenmalige of eerste kledingstuk (een uniform, het couturestuk, een kostuum, het eerste proefmodel van een ontwerp) op topniveau is het belangrijkste aandachtsgebied in deze opleiding.
HBO Academy, MBO College Amsterdam Zuid en MBO College Hilversum realiseren samen deze unieke opleiding in afstemming met de Stichting Meesteropleiding Coupeur te Amsterdam.
Je studeert twee jaar lang voltijd op de ateliers van de opleiding. Op basis van het ambachtelijk werken leer je aan de hand van historische en hedendaagse vakkennis en vaardigheden aan steeds complexere opdrachten en kledingstukken te werken. Tegelijkertijd verwerf je inzicht op het coupeursvak, de beroepsmogelijkheden en de rol die je als coupeur binnen een atelier met een opdrachtgever of met een klant inneemt. Door het verwerven van hoogstaande vakkennis specialiseer jij jezelf naar keuze en blijf je jezelf ontwikkelen.
De opleiding is gericht op vakmanschap; het kleermakersambacht staat centraal in de opleiding.
Daarnaast is aandacht voor nieuwe ontwikkelingen, praktijkkennis, doen van onderzoek en de rol die de coupeur kan spelen in de gespecialiseerde beroepspraktijk tot aan de huidige veranderende modepraktijk.
Je wordt opgeleid voor het werkveld van couture, mode, opvoeringskunsten, museaal en gelegenheidskleding. Je wordt een volwassen partner in het samenwerken met de ontwerper, couturier, artdirector, conservator of kan werken voor de individuele klant.
Een afgestudeerde specialist Coupeur staat met zijn voeten in de praktijk, behoudt het overzicht, verbindt mensen en middelen en koppelt daarmee doen aan denken.
Voor wie bedoeld
De opleiding Tailor Professional biedt aan huidige studenten niveau 4, en ook aan getalenteerde makers van kleding en autodidacten met talent, de mogelijkheid een hogere kwalificatie (hbo) te verwerven in het coupeursvakmanschap. Deze mogelijkheid bestond in het huidige onderwijssysteem nog niet.
Het is een praktijkgerichte vakopleiding op hbo niveau. Je voldoet aan de eisen om toegelaten te worden tot hbo-onderwijs. Om te worden toegelaten tot de opleiding ben je in het bezit van een havo-, vwo- of mbo 4-diploma (bijvoorbeeld mbo- 4 fashion tailor).
Om je te kunnen laten inschrijven is er eerst sprake van een toelating. Lees meer hierover bij het onderdeel 'praktische informatie'.
Vorm opleiding
Tailor Professional is een fulltime (voltijd) opleiding. Je brengt vier à vijf dagen per week door op school. Het werken, maken en studeren in de ateliers van de opleiding is de basis van de gehele studie. De begeleiding door vakdocenten is in het eerste studiejaar intensief. Naarmate de studie vordert dien je steeds meer zelfstandig te werken en zelfstandig te studeren en krijg je complexere opdrachten onder handen.H
In het tweede studiejaar werk je één module in de vorm van een stage op een atelier naar keuze in de praktijk. Dit atelier dien je te kiezen in lijn van je persoonlijke beoogde vakspecialisatie, professionalisering.
Kledingstukken vormen het centrum van integrale opdrachten, waarbinnen aanverwante zaken als onderzoek doen, verslaglegging, patroontekenen, maatnemen, kennis van beroepspraktijk, planning etc. worden behandeld. Daarnaast vormen oefenen van technieken, kennisvakken, praktijkbezoeken, workshops en lezingen onderdeel van het programma.
Wat anderen zeggen
VOLKSKRANT MAGAZINE – maart 2020 (C. Narinx)
Jeanne Hermans over haar eindexamen:
‘Dat ik alleen maar foto’s had. En een filmpje waarin Dior-ontwerper John Galliano naast de jurk staat. Toen ik die video vond, kon ik wel huilen van geluk. Uit het beeldmateriaal, en uit oude schetsen van andere Dior-creaties heb ik mijn patroon moeten afleiden. Ik ontdekte dat het achterpand doorloopt in de mouwen, dat de manchetten teruggevouwen moeten worden en dat het fluweel van de kraag een stukje doorloopt over de onder- kant. Ik heb ook flink zitten zwoegen op de queue, want die moest rechtop staan.’
Mariëlle van Putten over haar voortraject:
“Van kleins af aan ben ik al bezig met naaien. Ik ging met mijn moeder mee naar de lapjesmarkt, en maakte zelfbedachte poppenkleertjes. Op mijn 6de kreeg ik mijn eerste naaimachientje. Na mijn vmbo lag de keuze voor een opleiding mode en maatkleding voor de hand. Daarna wilde ik me dolgraag verder ontwikkelen binnen dit vakgebied.”
PRINS BERNHARD CULTUURFONDS – MAGAZINE-zomer 2020 (A. Hiskemuller)
“Er is veel vraag naar ambachtelijk geschoolde coupeurs. Ook als het gaat om nieuwe technieken en innovatieve materiaal is er behoefte aan hooggekwalificeerde vakmensen die mee kunnen denken met de couturier of kostuumontwerper.”
NATIONALE OPERA & BALLET – MAGAZINE-november 2019
“Van de vele meters die je maakt tijdens de opleiding leer je veel. Dat vertelt Jochem, tweedejaars student: “Je moet steeds je aanpassingen goed doorvoeren en zelf nieuwe oplossingen vinden voor problemen. Het is veel denkwerk, maar dat is ook leuk.”
ECBO DIMENSIES – LEVEN LANG LEREN – 2018 (E. Voncken)
“In een atelier leer je van je baas en van je collega’s. Dat hebben we vertaald naar ons onderwijs. Het ambacht moet je leren van iemand, niet van een systeem of alleen uit boeken. Dat is de kern. De persoon is centraal gemaakt in het onderwijs”
Wat ga je leren?
Je specialiseert je in twee jaar tijd in het vervaardigen van niet routinematige complexe opdrachten: het maken van kledingstukken. Elke opdracht is maatwerk. Je leert hoe je als specialist in de context van de werkzame beroepspraktijk een onderscheidende kwaliteit en visie in het vak realiseert. Dit betekent dat je tijdens de opleiding:
- complexe coupeurtechnische oplossingen leert te bedenken, te ontwikkelen en uit te proberen om hiermee;
- de ontwerpconcepten van de couturier, artdirector, opdrachtgever of klant naar waarde en hoogstaand niveau weet aan te sturen en te realiseren;
- leiding leert geven aan de uitvoering van coupeursopdrachten;
- als coupeur onderzoek doet naar nieuwe of innovatieve ontwikkelingen van coupeurstechnieken, materialen en methoden;
- jezelf als coupeur weet aan te sturen en doorlopend verder te ontwikkelen.
Hoe is de opleiding opgebouwd?
De opleiding Tailor Proffesional bestaat uit acht modules van ieder 10 weken (samen twee jaar). De kern van het traject is ‘het maken’ en studeren in de ateliers van de opleiding. Een ambachtelijk leertraject onder begeleiding van vakdocenten. Het werken aan opeenvolgende integrale opdrachten – kledingstukken – vormt de hoofd leerlijn van het studietraject. Er is sprake van het verwerven van veel en gespecialiseerde praktische kennis.
Daarnaast wordt aandacht gegeven aan het doen van onderzoek, oefenen van technieken ter voorbereiding van integrale vakken. En zijn er kennisvakken m.b.t. de beroepspraktijk, theoretische kennis over kostuums, technieken, geschiedenis, materialen etc.
De opleiding is opgebouwd uit een aantal hoofdpijlers:
Embodied Skills
Het ambachtelijk werken.
Hand-, machine-, constructie-, bewerkings- en afwerkingstechnieken.
Kledingstukken basistechnieken op basis van ambachtelijk vakmanschap.
Logboek & Portfolio ontwikkeling
Dames/heren Specialisatie
Specialisatie heren- of dames coupeurstechnieken
Historische context
Onderzoek Historische Coupeursvakmanschap
Complexe Coupeursvraagstukken Historische Kledingstukken
Contemporaine context
Onderzoek Creatief Coupeursvakmanschap
Complexe Coupeursvraagstukken Couture/Mode
Ondernemen en Organiseren
Onderzoek Beroepspraktijk
Aanstuurder(executant) in uitvoeringstrajecten
Zelfstandig en autonoom kunnen werken
Persoonlijk & Professionele Ontwikkeling
Reflectie
Feedback geven en ontvangen
Vakkundige communicatie
Onderzoek Beroepsrollen Specialist Coupeur
Stage; specialisatie door praktijkervaring atelier werkveld
Projectmatig werken
Studiebelasting
Je werkt en studeert 40 uur. Je brengt vier à vijf dagen per week door op school. Per dag heb je minimaal 1 tot 3 uur zelfstandig werken. Dat kan in het tweede studiejaar oplopen tot 6 uur zelfstandig werken en studeren. In principe heb je weinig tot geen uren die je buiten de school aan de opleiding hoeft te besteden.
Naast de verplichte lesstof schrijf je een persoonlijk ontwikkelplan met doelen die je wilt bereiken tijdens het opleidingstraject en bouw je een portfolio op met bewijzen van jouw ontwikkeling. Ook maak je een logboek waarin je zelf al je geleerde vaktechnieken weet vast te leggen en te registreren. Op deze manier ontwikkel je een persoonlijk naslagwerk dat altijd weer ingezet kan worden in de praktijk later.
Je hebt coachingsgesprekken en je presenteert regelmatig je eigen voortgang aan docenten en medestudenten.
In het 2e studiejaar werk je 15 weken in de vorm van een stage op een atelier naar keuze in de praktijk.
Startdatum en lesdagen
De opleiding gaat, onder voorbehoud bij het behalen van het minimale aantal studenten, van start op maandag 1 september 2025. Je brengt vier à vijf dagen per week door op school.
Lesplaats(en)
Vooralsnog zullen de lessen plaatsvinden in De Hallen Amsterdam. Studenten worden tijdig geïnformeerd indien er wijzigingen optreden in de leslocatie.
De Hallen
Bellamyplein 53
1053 AT Amsterdam
Toelating
Om je te kunnen laten inschrijven is er eerst sprake van een toelating. Deze bestaat uit drie onderdelen:
- Vragenlijst/intakegesprek: je ontvangt de vragenlijst per mail. Tijdens het intakegesprek op de selectiedag bespreken we de ingevulde vragenlijst en je portfolio (zelfgemaakte kledingstukken)
- Thuisopdracht: de instructie voor de thuisopdracht ontvang je per mail
- Toelatingsmiddag op locatie: Tijdens deze toelatingsmiddag heb je een intakegesprek waarbij de ingevulde vragenlijst, je portfolio en de thuisopdracht worden besproken. Daarnaast ga je werken aan een opdracht op school. Onder begeleiding van een docent maak je een onderdeel van een kledingstuk in het atelier van de opleiding.
De uitslag: Op basis van je vragenlijst, thuisopdracht, intakegesprek, portfolio en schoolopdracht krijgen we een goed beeld van je technische vaardigheden, motivatie en communicatie. De uitslag en de feedback van je toelating worden binnen 3 weken per mail gecommuniceerd.
Op volgorde van aanmelding kennen wij een opleidingsplek toe. Houd er rekening mee dat het aantal studieplaatsen is gemaximeerd.
21+ toets
Beschik je niet over één van de genoemde diploma’s en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan de 21+ toelatingstoets. Bij een positief resultaat volgt de inschrijving en vervolgens start het toelatingsproces. Meer informatie over de 21+ toets is hier te vinden.
Prijzen
Het collegegeld 2025/2026 voor de opleiding bedraagt € 9.125 inclusief materiaalkosten (BTW vrij) en exclusief literatuur. Het boekengeld bedraagt ongeveer € 350 voor de hele opleiding (dit kan wijzigen).
Jaarlijks passen we de tarieven aan op basis van prijsindexatie en kostenontwikkeling. Uiterlijk in de maand oktober communiceren we naar onze huidige studenten de nieuwe prijzen voor de opleiding voor het volgende studiejaar.
Betaling in één keer of in termijnen
Je hebt de keuze om de factuur in één keer te betalen of in vier termijnen. Je ontvangt, doorgaans voor de start van de opleiding, één factuur met daarop het totaalbedrag in 4 gelijke termijnen vermeld. Wil je in vier termijnen betalen, dan dien je per termijn het deelbedrag aan ons over de maken. Bij aanvang collegejaar dien je in ieder geval een termijn te betalen, of bij aanvang van collegejaar, het gehele bedrag in één keer.
Kwaliteit
HBO Academy, MBO College Amsterdam Zuid en MBO College Hilversum realiseren samen deze unieke opleiding.
Alle leermeesters en vakdocenten verbonden aan de opleiding werken in de praktijk en hebben ruimschoots ervaring in het werkveld.
Resultaat
De Tailor Proffesional volgt drie kennis- en vaardighedenlijnen die de pijlers van de opleiding vormen:
- Coupeurs ambachtelijk vakmanschap – dames- of heren specialisatie
- Signaleren, ontwikkelen, onderzoeken en analyseren van bestaande en nieuwe technieken binnen vakgebied
- Organiseren en ondernemen
Op deze gebieden ben je na afloop van de opleiding gekwalificeerd op hbo niveau. Je kunt dan werken als gespecialiseerd coupeur.
Diploma/certificering
Tailor Professional is een Associate degree opleiding, een tweejarige hbo-opleiding. Nadat je de opleiding met succes hebt afgerond, ontvang je het Associate degree diploma van HBO Drechtsteden (waar HBO Academy onderdeel van is).
Beroepen
Als gespecialiseerde coupeur werk je samen met of voor opdrachtgevers in de beroepspraktijk van couture, commerciële mode, opvoeringskunsten, musea, gelegenheidskleding. Dat kan zijn de couturier, de ontwerper, de artdirector, conservator, het instituut. Tot en met de individuele klant. Dit kan een functie zijn binnen het atelier van een merk, ontwerper, organisatie, maar ook als zelfstandige coupeur kan je op freelance basis met opdrachtgevers aan de slag. In de commerciële modepraktijk speel je als gespecialiseerde coupeur een rol in het ontwikkelen van de eerste sample, de toile, van een nieuw ontwerp. Of ben je een sparringpartner in het ontwikkelen van een bespoke mode aanbod.
Open dagen
Bekijk hier de open dagen.
Aanvraag oriënterend gesprek
Wil je meer weten over de mogelijkheden? Vul dan onderstaand formulier in.
Aanmelden?
Aanmelden kan via de oranje button 'aanmelden'. Als je aan de gestelde voorwaarden voldoet kunnen we na de intake je aanmelding omzetten in een inschrijving.